duminică, 19 decembrie 2010

Tort Amandina

 

Ingrediente

  • Blat (cantitatile pt 4 blaturi):
  • 24 oua
  • 800 g zahar
  • 120 ml apa
  • 120 ml ulei
  • 80 g cacao
  • 32 linguri faina
  • Crema:
  • 9 galbenusuri
  • 450 g zahar pudra
  • 4  1/2 pachete de unt
  • 10 linguri de cacao
  • 3 sticlute esenta de rom
  • Glazura de ciocolata:
  • 600 g ciocolata neagra
  • 150 g unt
  • 500 ml frisca lichida
  • Sirop:
  • 1 litru de apa
  • 400 g zahar
  • 3 sticlute esenta rom
  • Decor
  • frisca lichida 300 g

Mod de preparare

Blaturile:
Se bat bine 6 albusuri, apoi se pun 200 g zahar si se mai bat , dupa care se pun cele 6 galbenusuri amestecate cu 30 ml ulei si 30 ml apa. Se amesteca usor apoi se pune faina 8 linguri  si cacao 20 g
Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie sau folie de aluminiu se pune compozitia se da tava la cuptor pentru aproximativ 35 minute .
Tava in care am copt eu blaturile este o tava reglabila , iar pt a fi mai mare am reglat sa fie cat cuptorul,  adica de 45 /34 cm,  atata am putut sa o reglez ,deoarece atat este cuptorul de lat in interior.
Se procedeaza la fel si pentru urmatoarele 3 blaturi.
Siropul:
Se caramelizeaza zaharul apoi se stinge cu apa, iar dupa ce tot zaharul s-a dizolvat se ia de pe foc si se pune esenta de rom.
Cu acest sirop insiropam blaturile inainte de a le umple cu crema.
Crema:
Pt o crema fina ,trebuie sa mixam untul partial topit 2-3 minute apoi se pune zaharul pudra si se mixeaza pana ce zaharul se topeste bine,apoi se adauga galbenusurile, cacaoa si esenta de rom. Va rezulta o crema foarte fina si aromata.
Glazura:
Se topeste ciocolata rupta bucatele cu untul si frisca lichida pe baie de aburi , apoi se lasa la racit putin dupa care se imbraca tortul (aici e problema, mie nu mi-a iesit ca a lui flori ca aspect, dar gustul a fost grozav. Greseala mea a fost ca nu am decorat cu crema  ci cu frisca si frisca nu sta asa de bine precum crema.
Asamblare tort:
Se ia un blat de tort se insiropeaza bine ,apoi se pune crema din nou al doilea blat din nou insiropat si iar crema, iar in final al treilea blat se insiropeaza bine ,iar cel de al patrulea blat se taie in 3 pe latime,pt a face un etaj  mai mic peste tort.
La fel se insiropeaza bine si aici prima foaie se pune crema si iar foaie iar crema.
In final se pune tortul pe un gratar cu o tava dedesupt si se toarna glazura de ciocolata incepand din mijloc, daca se poate fara sa il atingeti, iar surplusul se va scurge pe lateral in tava de jos, iar aceasta se va turna din nou peste tort. Aceasta operatiune se poate repeta de cate ori eu am pus de 3 ori.
Este si foarte adevarat ca e si foarte migalos. Ar fi trebuit pus tortul in frigider inainte de decorare, dar fiind foarte mare si tava in care a fost pus nu mi-a incaput in frigider. Iar cum afara erau niste calduri imense...decorarea a fost un dezastru. Asa ca rezultatul il vedeti si voi,nu e prea aspectuos, dar a fost foarte bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri