duminică, 19 decembrie 2010

Tort Vitraliu

 

Un tort extraorinar de bun ,pentru un pitic Rares care pe 29 aprilie 2010 a implinit 4 anisori-"la multi ani "

Ingrediente

  • Mousse de lamaie:
  • 3 oua
  • 5 linguri de zahar pudra
  • 5 linguri pline de amidon
  • 430 ml lapte
  • coaja de lamaie
  • 10 g gelatina inmuiata in sucul de la 2 lamai
  • 560 ml frisca lichida
  • Jeleu:
  • 2 cutii jeleu caise
  • 2 cutii jeleu capsuni
  • 2 cutii jeleu struguri
  • 1 cutie jeleu kiwi
  • Panacotta cu nuca de cocos:
  • 170 ml frisca lichida
  • 220 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 200 g nuca de cocos
  • 10 g gelatina inmuitat in 3 linguri de apa
  • Pireu de capsuni:
  • 10g gelatina se pun la inmuiat in sucul de la 1 lamaie mare
  • 800 g capsuni
  • 120 g zahar
  • 7-8 linguri de apa
  • Blat roz:
  • 5 oua
  • 5 linguri de amidon
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri de apa
  • colorant rosu 4-5 plicuri
  • Ornat:
  • 1 l frisca lichida
  • 4-5 linguri de zahar
  • decoratiuni diverse

Mod de preparare

Pt. mousse de lamaie:
Se pune laptele la fiert,intre timp se pune gelatina la inmuiat in sucul de lamaie.
Amidonul se amesteca bine cu zaharul si ouale,apoi se pune in fir subtire peste lapte si se amesteca bine fiindca se ingroasa foarte repede si se pune coaja de lamaie. Se ia de pe foc si se pune o folie de plastic pe ea si se lasa la rece.
Dupa ce s-a racit se face bine cu blenderul sau se trece prin sita sa nu fie cocoloase.
Frisca se bate bine cu zaharul pudra,iar cand crema de lamaie este rece se ameteca cu ea si cu gelatina topita.
Jeleu:
O cutie contine 2 plicuri care se ameteca cu 500 ml apa si se fierbe pe soba 5-6 minute dupa care se pune intr-o forma ,dar sa nu fie mai gros de 1,5 cm  si se lasa la racit
Se procedeaza la fel cu toate tipurile de jeleu fiecare separat.
Dupa ce s-au racit (3 ore de stat la rece) se taie cu cutitul bagat in apa sub forma de cubulete.
Pt a se desprinde  mai usor,  sa puteti scoate jeleul mai usor din cutii, puneti vasul pe un alt vas cu apa calda 2-3 minute(si se va deprinde usor,altfel se va rupe)
Panacotta de cocos:
Se pune frisca lichida cu laptele ,zaharul si se ameteca bine apoi se pune nuca de cocos si se lasa sa dea in clocot 2-4 clocote.
Se face cu blenderul apoi se strecoara foarte bine(nuca de cocos va ramane ) nu se foloseste decat laptele in care a fiert.
Pireul de capsuni:
Se pune gelatina la inmuiat in sucul de lamaie.
Capsunile se spala bine si se curata apoi se zdrobesc cu blenderul dupa care  se pun pe foc cu zaharul si apa pana se zdrobesc bine fructele si se evapora apa,apoi se pune gelatina inmuiata cu sucul de lamaie si se mai lasa sa fiarba 5 minute
Se strecoara bine fructele apoi se da la rece.
Blat roz:
Se bat cele 5  albusuri cu zaharul ,apoi se pune galbenusurile,apa ,amidonul si praful de copt,iar la final colorantul rosu 4-5 plicuri(poate ca eu am pus cam mult  a iesit poate prea roz,se poate pune budinca de capsuni sau zmeura in loc de amidon)
Se coace 20 minute la 160 grade cu 1 folie de aluminiu deasupra, altfel isi schimba culoarea blatul.
Asamblarea:
Intr-o tava se pune folie de aluminiu  pana sus apoi se pune mousse-ul de lamaie si se intinde bine ,uniform peste care se pun cubulete colorate de jeleu,aporoximativ jumatate din cantitate ,apoi se pune laptele ce a fiert cu nuca de cocos (racit),apoi se lasa sa se intareasca bine (1-2 ore la rece)dupa care se pun din nou cuburi de jeleu.
Peste jeleu se pune pireu de capsuni strecurat si racit,iar peste pireu de capsuni se pune blatul roz
Peste blatul cel roz se pune folie de aluminiu si se lasa pana a 2 zi la rece in frigider, a doua zi se orneaza cu frisca batuta cu zahar.
Este un tort foarte foarte migalos,sincer e prima data cand il fac, am avut mari emoti dar finalul a fost fantastic.
Decoratiunile dupa placul fiecaruia,eu am facut cu pitici pentru piticul nostru de 4 anisori RARES si cu Alba ca Zapada
Merita efortul, este fantastic de bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri