sâmbătă, 25 iunie 2011

Tort "Crema de zahar ars"

Pentru zile aceste caniculere,merge perfect un Tort "Crema de zahar ars".Incercati-l cu incredere e GROZAV DE BUN.
INGREDIENTE:
9 oua
1 litru lapte
14 linguri zahar
2 linguri amidon
4 vanilii
Blat de cacao:
2 oua
2 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura ulei
1/2 praf de copt
2 vanilii
1 lingura de cacao
Caramel:
8 linguri de zahar.
Decor:
bombonele colorate  sau de ce nu frisca
MOD DE PREPARARE:
Caramelu:
Se caramelizeaza cele 8 linguri de zahar,intr-o cratita ce urmeaza a se pregati tortul.

De preferat o cratita cu pereti mai inalti.Cand zaharul e caramelizat,se i-a de pe foc si se roteste cratita cu miscari circulare pentru  a se intinde cat de cat uniform caramelul pe pereti vasului.

Crema:
Se mixeaza bine ouale cu zaharul si vaniliile.

Se adauga amidonul si laptele treptat.

Se toarna compozitia in cratita cu caramel.

Se da cratita la cuptor pentru 30 minute la 160 grade.
Intre timp se pregateste blatul de cacao.
Blatu de cacao:
Se balt cele 2 albusuri spuma.Se adauga zaharul si se mai mixeaza bine.Galbenusurile se amesteca cu 1 lingura de ulei si praful de copt.

Se incorporeaza galbenusurile in alburul batut,se pune si faina cernuta si cacao.

Se scoate dupa 30 minute cratita din cuptor cu crema de zahar.Intre timp trebuie sa se formeze o crusta cat de cat.

Se toarna cu grija blatul de cacao peste crema de zahar,se niveleaza .

Se da din nou tava la cuptor pentru inca 20 minute.
Cand tortul e gata, se scoate din cuptor ,

dar atentie se lasa in cratita pana se raceste.Cand tortul e racit se rastoarna cu o miscare ferma pe un platou .Se pastreaza la rece cel putin 3-4 ore.Ceva se intamplat cu blatul de cacao.............sa facut mai mic,pe unele margini.......nici o problema,din avion nu s-a vazut.
Se decoreaza cu bombonele,frisca.........................

Pofta buna.
 O feliuta virtuala si pentru voi totii cu multe imbratisari

6 comentarii:

  1. este delicios!l-am facut si eu si am de gand sa-l refac curand.cred ca idea ta de a face un blat mai subtire e super.se insiropeaza mai bine pana la baza.iar faptul ca blatul s-a facut mai mic in diametru nu se observa.
    seara frumoasa iti doresc

    RăspundeţiȘtergere
  2. Sarah,pupiciiiiiiiiiiii si mutli si dulci.Referitor la blat,nu vroiam sa fie foarte gros blatu ,ci doar o ideie,mi se para ce e mult mai bun asa.O seara placuta iti doresc si un sfarsit de saptamana placut.Pupiciiiiiiiiiiiii

    RăspundeţiȘtergere
  3. Nadia pup cu drag.cred ca stiu de ce n-ai vrut un blat inalt.eu l-am facut din 4 oua intr-o cratita destul de mica si nu s-a insiropat bine tot blatul ca a fost grosut.data viitoare fac un blat asa cum l-ai facut tu doar din 2 oua.

    RăspundeţiȘtergere
  4. vai ce bunatate!!!!
    te pup nadina:*
    o duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Neatza,Nadina.
    Imi place mult de tot tortul asta.
    Duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere

Lista mea de bloguri