joi, 11 august 2011

Zacusca cu vinete




                       O zacusca super buna si pastoasa,,,,,,,,,,,,,,,,,,sa tot papi


INGREDIENTE:
2,5 kg vinete (prajite si curatate de coaja)
2 kg ardei rosu tocat
1,7 kg ceapa alba
1/2 kg morcovi
3 linguri sare
piper 1 lingurita
foi de dafin
4 borcane tomate(borcate de 450g)
1,5 litri ulei
MOD DE PREPARARE:
Masura cantitatilor este pusa dupa ce au fost curatate si tocate .
Se toaca ardei prin masina de carne si se pun la calit cu putin ulei .


Ceapa se toaca prin masina si se caleste cu putin ulei.


Morcovul se toaca prin masina si se caleste in putin ulei,.

Rosiile din borcan se scot si se toaca si ele prin masina,sau se poate pune pasta de tomate...........sau chiar bulion.(sant rosii decojite si puse pt iarna)



Vinetele dupa ce sant curatate si scurse sa ramana 2,5 kg.

Cand toate sant calite bine se amesteca impreuna cu vinetele tocate si ele,se condimeteaza cu sare ,piper si foi de dafin.

Se lasa la fier mic ,amestecand din cand in cand.Se lasa sa fiarba aproximativ 3 ore.
Intre timp se pregatesc borcanele.
Se spala bine se ia jos capacu si se pun in cuptor sa fie foarte fierbinti.
Cand zacusca e gata se scoate cate un borcan din cuptor(cu ajutorul unu prosop de bucatarie) se pun pe o farfurie( pt a nu va arde la man ,si se lucreaza mai usor) si se umple cu polinicu sau lingura .Se capseaza bine si se aseaza in pat pregatit din paturi.



Se lasa in acel pat 2-3 zile pana se racesc bine de tot,dupa care se scot din paturi si se aseaza pe raftm,pivnite...............mie mi-au iesit 17 borcanele mai mici si plus un costronel care a ramans de papa atunci deci cam 20 borcanele.
Pofta buna



2 comentarii:

Lista mea de bloguri