sâmbătă, 27 aprilie 2013

COZONAC CU NUCA SI CACAO

...........cozonaci pufosiiiiiiiiiiiiii





INGREDIENTE:
2100 g faina alba
6 galbenusuri(de la oua mari)
1,5 linguri sare
200 ml ulei
1 pachet de unt 250 g(sau margrina,cum doriti)
1,3 litri de lapte
4 plicuri drojdie uscata
350 g zahar
coaja de lamaie
esenta de vanilie
esenta de rom

UMPLUTURA:
6 albusuri
250 g zahar
600 g nuca macinata
 linguri cacao(sau nutela)

PENTRU UNS:
2 galbenususri de ou
putin lapte

DECOR:
mac,zahar..........

MOD DE PREPARARE:
Se cerne faina.Se pregetste maia:putina faina,drojdia,putin zahar si lapte caldutzSe lasa langa o sursa de caldura acoperit aproximativ 15 minute.
Faina  se amestec cu maia,galbenusurile,sarea,uleiul untu topit,zaharul coaja de lamaie si laptele caldutz care se pune treptat (nu tot odata).
Se framanta aluatu  foarte, foarte bine...........trebuie forta si multa rabdare.
Va rezulta un aluat destul de moale ca textura.
Se lasa la dospit langa o sursa de caldura ferit de curent acoperit cu un prosop aproximativ 60-70 minute.
UMPLUTURA:
Albusurile se bat bine spuma,se adauga zaharul si se mai bate.............gen zapada
Se adauga nuca si cacao (sau nutela)


Cand aluatu a dopsit,se imparte in 6 parti egale.Acuma totul depinde si de ce tavi folositi.
Marimea tavilor care le folosesc eu este de :lungime 35 cm ,latime 12 si inaltime 9,asta ca sa aveti o ideie.
 Se intinde bine fiecare bucata,se pune din compozitia de nuca cu albus,,,,,,,,,,,,se ruleaza,se lasa deoparte.

Se procedeaza la fel cu toate 6 bucatile.Se implestec cate 2 bucati,se rasucesc efectiv,doua cate doua,se aduna capetele si se pun in tava.


Tava eu o pregatesc cu hratie de copt,numic mai mult.
Se lasa tavile langa o sursa de caldura.Hai sa va spun si "trucul meu".
Eu aprind cuptoru inainte10-15 minute la maxim(este electric) apoi il sting.Pun tavile  cu cozonac in cuptoru incalzit pentru 15 -20 minute,,,,,,,,,,,,,,,,,vor creste super bine si super repede.


Dupa ce cozonaci au fost lasati la dospit,se ung cu o pensula cu galbenusu de ou amestecat cu lapte.


Se presara mac si zahar desupra

se dau tavile la cuptor pentru 40 minute la 180 grade.









Pofta buna.
Sectiunea











4 comentarii:

  1. Wow, ce pufosenii!! Arata extraordinar cozonacii astia, asa rumeni si bine crescuti ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos au crescut si ce rumeni si pufosi mai sunt..............mmm.................deliciosi!
    Pup si imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. pupiciiiiiiiiiiiiiiiiiiii si un sfarsit de saptamana cu mult soare in suflet va doresc ,puuuuuuuuuuuuuuup

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri