joi, 1 august 2013

GOMBOTI CU PRUNE






Binecunoscutii gomboti cu prune,,,,,,,,,,,,la care avem ceva de munca, nu gluma,dar merita fiecare minutzel.
Deci sa trecem la reteta.

INGREDINETE:
1500 g pulpa de cartofi
400 g faina
3 oua
3 linguri ulei

PESMET:
100 g unt
350 g pesmet
150 g zahar

PENTRU UMPLUT GOMBOTI:

1 kg prune
200 g zahar
2 linguri scortisoara praf

MOD DE PREPARARE:
Cartofi ar trebui sa fie un soi fainos,eu folosesc cartofi albi.Se curata de coaja se taie cubulete si se pun la fiert.Dupa ce curatam cartofi trebuie sa ne raman 1500g nu in coaja.

Cartofi se strivesc ca pentru piure ,se amesteca cu faina,uleiul si ouale batute.
Atentie, aluatul va fi inca lipicios,nu trebuie sa va chinuiti sa  faceti un alaut care sa se desprinda de pe maini.


Despicati prunele si scoateti samburi,se pot taie in 2 sau 4 ,depinde de marimea prunelor.

Puneti o oala mai mare pe foc cu apa si putina sare ,se lasa pna aajunge la puntu de fierbere.Cand clocoteste dati focul mai mic,astfel incat apa sa raman fierbinte.

Intr-o tigaie mai larga de preferinta se pune untu la topit,se aduga pesmetul si se amesteca constant pana pesmetul e usor prajit,apoi se adauga zaharul(acuma depinde de gustu fiecaruia,uni vor mai dulc e,alti nu,,,,,,,,,,,potiviti dupa gustu vostru).


Dati cu faina masa de lucru.Se imparte aluatu in mai multe parti................depinde de marimea prunelor.
Din fiecare bucatica se formeaza bilute.Asezati biluta pe masa de lucru ,data cu faina,puneti o punga de plastic desupra iar cu suciturol sau fundul unui pahar dati forma de disc.

Puneti bucati de prune sau prune intregi in mijloc,presarati zahar cu scortisoara,apoi sigilati bine aluatul in jurul prunei.Dati forma de bila.


Cand ati modelati gombotii,asezati-i in apa firbinte pe plita,lasati sa fierba pana se ridica desupra ,putin peste 5 minute.

Atentie ,gombotii se pot lipi usor de fund ,asa ca scuturati oala din cand in cand prin miscari usoare.
Scoatetii gomboti cu o paleta cu gauri,cate 2-3 gomboti  odata,se pun in tigaia cu pesmet,se rostogolesc sa se acopere bine cu pesmet.



Pofta buna.
PS:sant grozavi atat calzi cat si reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri