luni, 27 ianuarie 2014

COLAC MINUNAT





INGREDIENTE:
UNITATEA DE MASUNA -1 CANA cu care se vor masura toate ingrediantele

1/2 cana cartofi piure sau zdrobiti bine
1 cana lapte (sau apa in care au fiert cartofi daca e reteta de post)
3 linguri unt topit(sau margarina dace e de post)
1 lingurita sare
3 cani de faina
2 plicuri drojdie uscata sau proaspata dupa preferinta.
pt uns-1 galbenus de ou +2 linguri lapte

MOD DE PREPARARE:
Prima data trebuie pregatiti cartofi.Curatati ,taiati cubulete si pusi la fiert cu putina sare.Cand sant fiert,se zdrobesc cu o furculita sau se face un piure mai gros.
Faina se amesteca cu cartofi piure ,drojdia,sarea,laptele(sau apa) si untu (margarina)topita.Se framanta toate impreuna.Initial se pregateste maia,eu insa in cele mai multe cazuri nu o pregatesc si rezultatul ...........este care se vede,deci voi procedati cum considerati ca e mai bine.
Se framanta foarte bine toate ingredientele,apoi se lasa vasul langa o sursa de caldura lipsita de curent acoperit cu  un servet de bucatarie pana isi dubleaza volumul aproximativ 30-40 minute.
Din cantitatile indicate mai sus vor rezulta 2 colaci de marime portivita.
Se intinde aluatul in forma cat de cat rotunda nici foarte foarte gros ,dar nici foarte foarte subtire...........aproximativ 0,5 cm grosime.Se taie fasia in triunghiuri(vezi foto)


apoi se ruleaza gen cornulete ,croasante,,,,,,,,,,
Se aseaza cornuletele in tava,tava este pregatita cu hartie pentru copt pt a nu se lipi de tava

(mi-a mai ramas putin aluta si am mai pus cate-va bilute mici de tot pe margine)se lasa langa o sursa de caldura 20 minute acoperit cu un prosop de bucatarie.
Se unge cu galbenusu  de ou amestecat cu laptele

 si se da la cuptor pentru 30 minute la 180 grade.




Pofta buna.

2 comentarii:

  1. foarte tare ideea de a prepara un asa colac delicios si pufos de aromat si gustos, a iesit super si sigur nu va ramane nimic din el ;)

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri